13. listopad, 2017 Blog

Vybíráte projekt rodinného domu? Určitě nezapomeňte
 na tyto detaily!

Mít dobrý nápad je základem úspěchu. Dům musí žít stejným rytmem jako vy, což je třeba mít na zřeteli již při výběru projektu rodinného domu. Našim klientům denně radíme při jejich rozhodování a snažíme se, aby svůj pozemek, bydlení, architekta a projekt vnímali jako výsledek vzájemné interakce.

 
stilo-absolut-podorys-0

8 tipů pro výběr projektu rodinného domu.

1. Pozemek

Ještě předtím, než začneme mluvit o délce a šířce pozemku, orientaci na světové strany, převládajícím větru a dobrých sousedech, začneme od gruntu… Naše představy a sny o místě na život se liší, přičemž sahají až do období útlého dětství. Koupí pozemku k němu nabudete kromě vlastnického vztahu i citovou vazbu. Výjimečný pozemek ať zděděný nebo draze nabytý v sobě nese neobyčejný potenciál  - výzvu! Pojďme s ní pracovat… 

Nejdůležitějšími body na přehodnocení jsou šířka pozemku, orientace na světové strany či podmínky stavby. Nabízíme vám několik otázek, jejichž zodpovězení je v procesu výběru samotného projektu opravdu důležité: Jak velký je váš pozemek? Na jakou světovou stranu je orientovaný, resp. kde se nachází vstup z ulice na pozemek? Nachází se pozemek na rovné ploše, nebo je zapotřebí dělat úpravy do svahu? Plánujete stavět svůj dům do tvaru L, abyste měli více soukromí a možná i hezčí zahradu? 

2. Funkce domu

Neméně důležitou úvahou, která dozajista ovlivní váš výběr, je otázka týkající se účelu stavby. Na co vám bude nový dům sloužit? Bude to váš první dům, do kterého se spolu se svojí rodinkou nastěhujete z menšího bytu? Potřebujete několik dětských pokojů, aby vaše ratolesti vyrůstaly v klidu a harmonii? Anebo opouštíte velký rodinný dům, neboť vaše děti již mají zařízené vlastní bydlení a vy netoužíte po prázdném prostoru? Stavíte dům, který bude prostorem k odpočinku, a tedy i vaší chatou? Nebo plánujete jedinečnou stavbu sloužící k bydlení, podnikání a současně k relaxaci?

3. Typový nebo individuální projekt

Tak jako neexistuje ideální dům pro všechny typy pozemků, neexistuje ani jeho ideální půdorys. Sto lidí, sto chutí. U nás, v ateliéru APEX ARCH CZ, každoročně vytváříme kolem 20 nových typových originálních projektů domů, z nichž si umí vybrat lidé hledající dobré a ekonomické řešení, i ti toužící po luxusním bydlení. Každý projekt lze upravit podle představ. Sníte-li o návrhu či stavbě, kterou jste ještě nikde neviděli, v tom případě s vámivelmi rádi připravíme projekt šitý na míru, tedy individuální projekt. Pokud si chcete klidně a v pohodlí domova vybírat z nabídky typových projektů domů, objednejte si publikaci Rodinné domy '17.

dsc-5441-1

4. Množství pokojů

Máte představu, jaký počet ložnic byste ve svém domě toužili mít? Plánujete hosty ubytovat v samostatné hostitelské místnosti, nebo jim postačí gauč v obývacím pokoji? Pracujete z domu, a proto potřebujete místnost, která bude sloužit jako kancelář? Máte speciální hobby, sport nebo záliby, na které potřebujete v domě prostor?

5. Počet podlaží

Jednopodlažní domy se staly trendem posledních let. Přízemní domy jsou prostorné, praktické na pohyb a také úklid. Ačkoliv, domy s podlažím mohou zajistit členům rodiny více soukromí, pohodlí, prostoru a výhledů.

6. Rozpočet realizace

Jsme realisté, a proto Vám řekneme, že projektem domu se pohádka o vašem bydlení jen začíná. Jaký je váš celkový rozpočet na realizaci? Důležité je si pamatovat, že holá stavba domu vám "spálí" cca 2/3 rozpočtu stavby, a v některých případech i více. Z papíru se vám může dům často jevit jako malý, někdy příliš velký. Věřte nám, je tak akorát!

7. Okolí domu

Snad jedním z nejdůležitějších důvodů pro realizaci rodinného domu je soukromí. Z tohoto důvodu určitě stojí za to promyslet si, jak daleko chcete mít ložnici či terasu od sousedů, nebo po jakém oplocení či zabezpečení soukromí toužíte.

8. Sousedé

I zde platí věta: DOBRÝ SOUSED, VŠE DOBRÉ. K dobrému sousedství se můžete minimálně zpola přičinit i vy. Buďte k sobě uctiví a ohleduplní.

Závěr

Výběr nejvhodnějšího projektu je výsledkem komplexní a velmi individuální práce. Je to především vaše soukromá věc, se kterou vám rádi pomůžeme. Rezervujte si u nás čas konzultace.

Dobrý projekt, všechno dobré,
Tým APEX A

APEX A je progresivní ateliér architektury a designu pro lidi, kteří rádi dělají věci JINAK. Zkušenosti, kreativní přístup a vlastní pohled na svět nám umožňují vnímat práci architekta - projektanta z nadhledu. Dobrýprojekt, všechno dobré! Nejde jen o výstižné motto, nýbržtakéo naše osobní přesvědčení, náš každodenní život. Pracujeme na všem, v čem vidíme potenciál a prostor pro volnou tvorbu. Pro lidi, kteří to ocení.